Türkiye'nin En İyi Kaplıcaları


Kaplıca Banner Görseli

Kaplıca, sıcak yer altı sularından yararlanmak amacıyla yeryüzüne çıkan kaynakların çevresinde kurulan tesisler olarak biliniyor. Kaplıcaların altında bulunan kaynak sular ise termal su olarak da adlandırılıyor. Ziyaretçilerini rahatlatmak ve şifa sağlamak amacıyla tercih edilen termal havuzlar, termal su ile dolduruluyor ve kaplıcalarda yer alıyor.

Yer altından yer yüzüne çıkan ve yüksek mineral oranına sahip olan termal sular normal sudan çok daha yüksek bir sıcaklığa sahip. Çok eski zamanlardan beri kullanılan termal sular pek çok kültürde önemli bir yere sahip oldukları gibi çeşitli faydalara sahip olmaları sebebiyle de şifa arayışlarına yanıt verebiliyor. Termal suyun faydaları arasında içerdiği çeşitli mineraller sayesinde cilt sağlığına olumlu etki yaratmak; cildi yatıştırmak ve yumuşamasını sağlamak bulunuyor. Bunun yanı sıra çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelen fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına duyulan ihtiyacın giderilmesi konusunda da başarı sağladığı düşünülüyor. Kas ve eklem sağlığına da faydalı olan termal sudan faydalanmanın en iyi yolu ise kaplıca tatili yapmak!

Termal oteller ve kaplıcalar, şifalı sulara ulaşmanızı konforlu ve kolay hale getiriyor. SPA ve termal havuzlardan yararlanmanıza imkan tanıyan kaplıcalar, Türkiye’nin pek çok farklı bölgesinde bulunuyor.

Türkiye’nin En İyi Kaplıcaları

Afyonkarahisar

Bolu

Yalova

Denizli

Bursa

Balıkesir

Manisa

Kütahya

Ankara

Nevşehir şehirlerinde yer alan kaplıcalar bulunuyor.

1.Afyonkarahisar

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar, kaplıca tatili yapmak için en çok tercih edilen şehirlerden biri olmayı başarıyor. Şehirde bulunan kaplıcaların suyunda yüksek seviyede sodyum, hidrojen sülfür ve bikarbonat bulunuyor. Çok sayıda hastalığa iyi gelen, şifalı bir içeriğe sahip olması Afyon termal otelleri tatilini çok daha keyifli hale getiriyor.

Afyon’un meşhur kaplıcaları arasında;

Hüdai Kaplıcaları,

Gazlıgöl,

Yaylabağı,

Boladin bulunuyor.

Afyon’da gezilecek yerler arasında bulunan termal bölgeler şifa arayanlar için her dönem tercih ediliyor. Özellikle mineralli su romatizmal hastalıklara iyi geliyor. Bunun yanında termal sular:

Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı oluyor.

Solunum yoluyla kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor.

Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisi için kullanılıyor.

Kadın hastalıkları, alerji ve cilt hastalıkları gibi sağlık sorununun tedavisine yardımcı oluyor.

”Afyonkarahisar konum için tıklayın”

2.Bolu

Bolu

Bolu

Doğal kaynaklı ve sondaj çıkışlı bir termal suya sahip olan Bolu’da kaynak su sıcaklığı ortalama 42 ile 44 derece arasında değişiyor. PH değeri 6,3 olan kaplıca suyunun bikarbonatlı, sülfatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu, karbondioksitli ve fluorürlü olduğu biliniyor.

Bolu’nun meşhur kaplıcaları arasında;

Ilıca,

Taşkesti,

Karacasu bölgeleri bulunuyor.

Bolu termal otelleri ise termal sulara kolay şekilde ulaşmanıza yardımcı oluyor. Özellikle Bolu, yeraltı suları açısından zengin olmasından dolayı pek çok termal tesise ev sahipliği yapıyor. Termal oteller şifalı sulara ulaşmanızı sağlarken masaj, hamam, SPA gibi hizmetler de sunarak şifa arayışınızın çok daha konforlu geçmesine yardımcı oluyor.

Bolu’daki termal sular ortalama olarak 40 dereceye sahiptir. Bunun yanında toprak kalevili ve bikarbonat açısından zengindir. Bu değerleri açısından zengin olması şu rahatsızlıklara karşı şifa sunabiliyor:

Metabolizma hastalıkları,

Sindirim ve böbrek rahatsızlıkları,

Romatizma,

Kadın hastalıkları üzerinde zengin içeriği sayesinde etki gösterebiliyor.

Bolu sadece kaplıcaları ile değil, aynı zamanda pek çok görmeniz gereken yere de ev sahipliği yapıyor. Turistik açıdan da zengin bir şehir olan Bolu’da gezilecek yerler termal otelleri ve kaplıcaları ile zenginlik kazanıyor.

”Bolu konum için tıklayın”

3.Yalova

Yalova

Yalova

4000 seneden daha uzun bir tarihe sahip olan Yalova termal suları, alanında Türkiye’nin ilk ve tek altın madalya sahibi olma özelliği taşıyor. İl merkezinden 12 km uzaklıkta bulunan termal kaplıcalar, birinci dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak koruma altında tutuluyor. Yalova’dan kalkan minibüs ya da belediye otobüsleri ile bölgeye ulaşım sağlanabiliyor. Yalova termal otelleri, genellikle Termal olarak adlandırılan bölgede yer alıyor. Yalova’nın meşhur kaplıcaları arasında bulunan Termal; dört mevsim boyunca şehre turist akını olmasını sağlıyor. Bu bölgedeki suların;

Romatizmalı ve metabolizmalı hastalıklar,

Sindirim sistemi,

Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları,

Böbrek ve idrar yolları hastalıkları,

Ortopedik operasyonlar sonrası tedavi süreci,

Deri hastalıkları ve psikolojik rahatsızlıkların giderilmesi konusunda yardımcı olduğu düşünülüyor.

Yalova’da termal sular Termal ismi verilen kaplıcalarda bulunuyor. Bu kaplıcalarda şifalı sulardan yararlanabilirsiniz. Yalova’da kaplıcalar:

Termal,

Armutlu,

Fıstıklı bölgelerinde bulunuyor.

Hem yaz hem de kış aylarında tercih edilen kaplıca seyahatiniz esnasında turistik yerleri barındıran Yalova’da gezilecek yerler listesine de göz atmayı da unutmayın!

”Yalova konum için tıklayın”

4.Denizli

Denizli

42,5 ile 58 derece arasında değişkenlik gösteren kaplıca suyu ile dikkat çeken Denizli, ev sahipliği yaptığı Denizli termal otelleri ile kaplıca konusunda benzersiz bir deneyim sunuyor. Denizli’nin meşhur kaplıcalarının başında Karahayıt gelse de bunun yanı sıra Kokar Hamam kaplıcalarında bulunan tesisler de mevcut.

Denizli’de kaplıcalar şu şekilde:

Pamukkale Kaplıcaları,

Karahayıt Termalleri,

Akköy Çamur Kaplıcaları,

Tekkeköy Ilıcıları,

Kızıldere Ilıcası,

Babacık Kaplıcası ,

Yenice Kamara Kaplıcası.

Sülfat, karbondioksit, kalsiyum ve bikarbonat açısından oldukça zengin olan bölgedeki termal su, hipotonik bir maden suyu olarak biliniyor. Hipotermal özelliğe sahip olması ise suyun vücudunuz için ideal ısı değerlerini taşıması anlamına geliyor.

Karahayıt kaplıcaları kırmızı renkli bir suya sahip olması sebebiyle de dikkat çekiyor. Suda bulunan maden oksitleri sayesinde bu rengi alan ve çok sayıda hastalar şifa sunmayı vadeden termal su;

Siyatik,

Kireçlenme,

Kadın hastalıkları,

Rehabilitasyona ihtiyaç duyulan hastalıklar ve nörolojik problemler,

Stres kaynaklı rahatsızlıklar ve uyku problemleri,

Cilt kuruluğu, saç ve tırnak problemleri gibi farklı rahatsızlıklara iyi gelebiliyor.

Kaplıcalar, Denizli’de gezilecek yerler listesinin başında gelse de bunun yanı sıra farklı termal otellere de uğramanızı öneriyoruz!

”Denizli konum için tıklayın”

5.Bursa

Bursa

Bursa

Jeopolitik konumu sebebiyle mineralli su kaynaklarının üzerinde yer alan Bursa, termal tatil için de tercih edilebilecek yerlerden birisi konumunda. Bursa termal otelleri yaz ve kış aylarında tercih ediliyor olsa da özellikle soğuk havanın tadını çıkartmak isteyenler tarafından kış mevsiminde yoğun bir ilgi görüyor.

Bursa’nın kaynak suyunun yüksek düzeyde kalsiyum ve magnezyum sülfat içerdiği biliniyor. İçilebilen bir su olan ve mide dostu özelliği ile dikkat çeken kaynak su; 57,6 ile 84,2 derecede değişkenlik gösteren bir sıcaklığa sahip.

Bursa’nın meşhur kaplıcalarının başında Çekirge ve Oylat Kaplıcaları geliyor. Bursa’da termal suların şifalarından şu kaplıcalarda yararlanabilirsiniz:

Oylat Kaplıcaları,

Kükürtlü Kaplıcaları,

Eski Kaplıca,

Kaynarca Kaplıcaları,

Karamustafa Ilıcası.

Bunun yanı sıra Hüdavendigar ve Hilmiye Köyü’nde bulunan kaplıcalar ve tesisler de hizmet veriyor. Renksiz ve berrak bir suya sahip olan Bursa kaplıcaları;

Yüksek oranda florür içerdiği için ostreopozda yardımcı tedavi unsuru olarak kullanılıyor.

Kronik ve romatizmal hastalıkların giderilmesine yardımcı oluyor.

Beyin ve sinir cerrahisi gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında meydana gelen problemlerin giderilmesi için tedavi olarak kullanılıyor.

Yumuşak doku hastalıklarının tedavisine yardımcı oluyor.

Bursa’da gezilecek yerler ve kaplıca suyunun faydaları birleşince şehir, Türkiye’nin sağlık turizm adına en çok tercih edilen şehirlerinden biri olmayı başarıyor. Bursa seyahatiniz sırasında termal bölgelerin yanında turistik yerleri ziyaret etmeyi de unutmayın!

”Bursa konum için tıklayın”

6.Balıkesir

Balıkesir

Balıkesir

Balıkesir’in meşhur kaplıcaları arasında;

Güre,

Altınoluk,

Gönen,

Bostancı,

Emendere bulunuyor.

Doğal çıkışlı, bol ve verimli bir kaplıca suyuna sahip olan Balıkesir, mineral değerleri yüksek, kükürt radon ve tuz bakımından zengindir sulara ev sahipliği yapıyor. Balıkesir termal otelleri sayesinde faydalanabileceğiniz termal su;

Gut hastalarına,

Böbrek taşlarına,

Cilt ve mide hastalıklarına,

Sedef, mantar, yara, uyuz ve egzamaya iyi gelebiliyor.

Balıkesir’de bulunan termal otellerin büyük bir çoğunluğu yarım pansiyon konsept ile hizmet veriyor. Aile oteli, çocuk dostu ve doğa oteli olarak da değerlendirilebilen termal oteller; Balıkesir’de gezilecek yerler listesine de yakın konumda olmaları sayesinde Balıkesir gezinizi daha keyifli hale getiriyor.

”Balıkesir konum için tıklayın”

7.Manisa

Manisa

Manisa

Manisa’nın termal suyu 43 ile 91 derece arasında değişen bir sıcaklığa sahip. Kaynaklardan gelen şifalı sular binlerce yıldır ziyaretçilerinin pek çok hastalığı yenmesinde önemli bir rol oynuyor. Kalsiyum sülfat, kükürt ve hidrojen sülfür gibi mineraller açısından zengin olan kaynak suyuna Manisa termal otelleri ile ulaşılabiliyor.

Manisa’nın meşhur kaplıcaları arasında Kurşunlu ve Cambazlı geliyor. Manisa’da ziyaret edeceğiniz kaplıcalar:

Kurşunlu Kaplıcaları,

Sart Çamur Kaplıcaları,

Cambazlı Kaplıcaları,

Urganlı Kaplıcaları,

Emir Kaplıcaları,

Hisar Kaplıcaları,

Menteşe Kaplıcaları,

Saraycık Kaplıcaları şeklinde.

Bölgede bulunan oteller SPA merkezi olarak da değerlendirilirken gençlerden yaşlılara şifanın yanında huzur isteyenler tarafından tercih ediliyor. Manisa’da gezilecek yerler listelerinin başında gelen Kurşunlu ve Cambazlı Kaplıcaları;

Romatizmaya,

Solunum yolu hastalıklarına,

Sinirsel rahatsızlıklara,

Psikolojik problemlere şifa olmayı vaat ediyor.

Bunun yanı sıra içeriği sayesinde kireçlenmeyle meydana gelen tedavilerde de yardımcı bir rol oynuyor.

”Manisa konum için tıklayın”

8.Kütahya

Kütahya

Kütahya

Kütahya termallerinin su sıcaklığı 25 ile 43 derece arasında değişiyor. Oligo metalik sular grubunda yer alan ve kalsiyum, magnezyum, bikarbonat içeren sular; pek çok hastalığın iyileşmesi için tedavi amacıyla kullanılıyor. Kütahya termal otelleri aracılığıyla faydalanacağınız termal su;

Solunum yolu hastalıklarına karşı etki gösterebiliyor.

Cilt hastalıklarına şifa verebiliyor.

Ortopedik rahatsızlıklara,

Kadın hastalıklarına,

İdrar yolu enfeksiyonuna,

Siyatik ve kas ağrısı gibi rahatsızlıkların giderilmesine destek sunabiliyor.

Kütahya’da gezilecek yerler arasında ise bölgenin meşhur kaplıcaları olan Yoncalı ve Soğukçeşme Kaplıcaları geliyor. Kütahya’da kaplıcalar şu şekilde:

Ilıca Kaplıcaları,

Yoncalı Kaplıcaları,

Soğukçeşme Kaplıcaları,

Murat Dağı Kaplıcalar,

Simav Kaplıcaları,

Emet Kaplıcaları,

Tavşanlı Kaplıcaları.

Bölgedeki termal otel seçenekleri ise oldukça geniş bir listeye sahip. Doğal güzellikler açısından da dikkat çekici konumda bulunan bu tesislerde bütçenize uygun konaklama seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

”Kütahya konum için tıklayın”

9.Ankara

Ankara

Ankara

Klorürlü, sülfatlı, sodyum, kalsiyum ve karbondioksitle bir birleşime sahip olan Ankara kaplıca suyu 31 ile 51 derece arasında değişkenlik gösteren bir sıcaklığa sahip. Ankara kaplıcalarında bulunan mineralli su;

Karaciğer ve safra kesesine,

Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına,

Metabolizma hastalıklarına,

Kalp ve dolaşım bozukluklarına ve romatizma tedavisine yardımcı oluyor.

Ankara’nın en meşhur kaplıcaları arasında;

Hacıveli,

Güdül,

Kızılcahamam,

Yayalar,

Haymana bulunuyor.

Bu bölgelerde bulunan Ankara termal otelleri her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Sağlık turizmi adına önemli bir rol oynayan bu kaplıcalar Ankara’da gezilecek yerler listelerin başında yer alıyor.

Ankara’da yer alan termal otellerin büyük bir çoğunluğu yarım pansiyon yani yalnızca oda ve kahvaltı konsepti ile hizmet veriyor. Bunun dışında her şey dahil konseptli oteller de bulunuyor. İç Anadolu bölgesinde önemli bir termal merkez olmasından dolayı Ankara’daki tesisler SPA merkezi olarak da anılıyor.

”Ankara konum için tıklayın”

10.Nevşehir

Nevşehir

Nevşehir

Nevşehir’in meşhur kaplıcaları da aynı şekilde dikkat çekiyor. Bunlar arasında:

Kozaklı Kaplıcaları,

Uçhisar Kaplıcaları bulunuyor.

Kükürt oranı yüksek bir suya sahip olan kaplıcalar, termal su olarak değerlendiriliyor. Bölgede bulunan Nevşehir termal otelleri hem psikolojik hem de fiziksel olarak tedavi olmak ve rahatlamak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Termal oteller sayesinde sunulan termal su;

Eklem romatizması ve astım gibi akciğer hastalıklarının tedavisine yardımcı oluyor.

Mineral ve sıcak su sayesinde ağrı tedavisi için kullanılıyor.

Sülfat, kükürt, magnezyum ve karbondioksit gibi mineraller açısından zengin olduğu için obezite ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların tedavisi için kullanılıyor.

Kozaklı kaplıcalarında su 27 ile 93 derece arasında değişiyor. Hem sağlık turizmi hem de kültürel açıdan zengin bir şehir olan Nevşehirde gezilecek yerler ise bölgeyi termal amaçlı ziyaret ettiğinizde bölgenin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfetmenizi de sağlayabilir!

”Nevşehir konum için tıklayın”

11.İzmir

İzmir

İzmir

Genellikle 35 derece seviyesinde sıcaklıkta bir suya sahip olan İzmir kaplıcaları sodyum, bikarbonat ve sülfat açısından oldukça zengin. Özellikle bu bölgedeki termal sular yumuşak bileşenleri sayesinde cilt yapısı hassas olanlara tavsiye ediliyor. Deri üzerinde güzelleştirici bir etkiye sahip olduğu kanısı hakim olan İzmir’in meşhur kaplıcaları arasında;

Balçova,

Ilıca,

Şifne yer alıyor.

Listede yer alan kaplıcalar sağlık turizmi için İzmir’de gezilecek yerler listesinin başında bulunuyor. İzmir’de bulunan kaplıcalar ve mineralli su;

Nefroloji,

Romatizma,

Kalp hastalıkları,

Cilt hastalıkları,

Dimağ yorgunluğu gibi problemlere şifa olabiliyor.

İzmir termal otelleri bu termal deneyimi yaşamanız için farklı konseptlerde fırsatlar sunuyor. Genel olarak ise termal oteller açık veya kapalı havuz, SPA, masaj ve hamam gibi olanakları barındırdığı için şifa arayışınızda rahat etmenize yardımcı olmayı başarıyor.

”İzmir konum için tıklayın”

12.Eskişehir

Eskişehir

Eskişehir

Eskişehir’de yer alan kaplıcaların suyu 38 ile 45 derece arasında değişen bir sıcaklığa sahip bulunuyor. Sodalı sıcak su kategorisinde değerlendirilen ve banyo tedavisi olarak romatizma ve kireçlenme gibi çok sayıda hastalığın tedavisi amacıyla kullanılan termal suya Eskişehir termal otelleri aracılığıyla ulaşmak mümkün.

Eskişehir’in meşhur kaplıcaları arasında ise;

Zümrüt Evler,

Bademlik bölgeleri bulunuyor.

Bu kaplıcalarda bulunan su;

Fizyoterapi türünde tedavi amaçlı olarak kullanılıyor.

Cildin daha güzel ve genç gözükmesine yardımcı oluyor.

Stres ve sinir hastalıklarının giderilmesini sağlıyor.

Ruhsal ve fiziksel bir dinginlik yaratıyor.

Eskişehir’de gezilecek yerler listesi sadece kaplıcalarla da sınırlı değil. Kaplıcaların şehir merkezinde veya yakınında konumlanması ise kenti ziyaretinizde başka yerleri de görebilmenize imkan tanıyor.

”Eskişehir konum için tıklayın”

13.Ağrı

Ağrı

Ağrı

Ağrı’da yer alan termal sular kalsiyum, bikarbonat, sülfür, hidrojen, karbondioksit, kükürt ve radyoaktive etkisi oldukça zengin özellikler taşıyor. Özellikle kronik rahatsızlıklara karşı iyi gelebilen Ağrı’daki termal sula, Ağrı termal otelleri sayesinde kolay şekilde ulaşılabilir hale geliyor.

Solunum yolu rahatsızlıkları,

Mide, bağırsak ve böbrek rahatsızlıkları,

Cilt ve deri hastalıkları,

Sinir buhranları,

Kadın hastalıkları,

Romatizma gibi rahatsızlıklara bölgedeki termal sular iyi gelebiliyor.

Ağrı’nın meşhur kaplıcaları şu şekilde:

Saklıköy Kaplıcaları,

Özdenler Kaplıcaları,

Diyadin Kaplıcaları,

Davut Kaplıcaları.

Termal tatil sadece rahatsızlıklarınızı gidermek için değil aynı zamanda psikolojik olarak rahatlamak ve huzur bulabilmek açısından da fırsatlar sunar. Bu durumu bölgedeki gezilecek yerlerle de desteklediğinizde kendinize çok iyi gelebilecek bir tatil yapabilirsiniz. Ağrı’da gezilecek yerler de kaplıca ziyaretiniz esnasında bu durumu destekleyerek tatilinizin çok daha güzel geçmesine yardımcı olabilir.

”Ağrı konum için tıklayın”

14.Uşak

Uşak

Uşak

Solunum ve dolaşım yolu hastalıklarına şifa olması sebebiyle her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Uşak’taki kaplıcalar yumuşak su değerleri sayesinde farklı yaş gruplarına hitap edebiliyor. Bu bölgede çamur banyosuna da imkan veren termal sular bulunduğundan Uşak termal otelleri özellikle çamur banyoları için tercih ediliyor. 60 derece sıcaklıkta olan Uşak kaplıca suyu, şehrin turizmi adına önemli bir rol oynuyor. Kaplıca suyunun içerdiği yüksek mineral sebebiyle;

Kadın hastalıkları,

Cilt hastalıkları,

Sinir problemleri gibi pek çok hastalığın tedavisi için rahatlatıcı özellikler sunabiliyor.

Uşak’ın meşhur kaplıcaları arasında:

Kayaağıl Kaplıcaları

Örencik Kaplıcaları

Emirfakılı Kaplıcası bulunuyor.

Termal tesisler şehir merkezine uzakta bulunsa da küçük bir yolculuk ile Uşak’ta gezilecek yerler listesini de hayata geçirebilirsiniz. Bu sayede bölgenin tarihi ve doğal dokusunu da yakından keşfedebilirsiniz.

”Uşak konum için tıklayın”

15.Artvin

Artvin

Artvin

Artvin şehri, mineralli su kaynaklarının üzerine bulunan pek çok bölgeye ev sahipliği yaptığı için Artvin termal otelleri gibi sağlık turizmi adına önemli bir rol oynayan tesisleri barındırıyor. Şehrin farklı bölgelerinde bulunan kaplıcalar, şifalı oldukları için hem yaz hem de kış aylarında ziyaret ediliyor. Kaplıca suyunun hem banyo hem de içme suyu olarak tercih edildiği ve;

Mide ve bağırsak rahatsızlıkları,

Romatizma ve siyatik gibi ağrılı hastalıklar,

Cilt problemleri,

Psikolojik rahatsızlıklar gibi çok sayıda hastalığın tedavisinde yardımcı bir rol oynadığı biliniyor.

Artvin’de şifa sunan meşhur kaplıcalar şu şekilde:

Otingo Çermiği,

Şavşat Ilıcıları,

Çoraklı İçmesi.

Doğal güzelliğiyle ünlü bir şehir olan Artvin’de termal tatili yaparken doğayla iç içe olma şansı yakalayabilirsiniz. Artvin’de gezilecek yerler sadece termal bölgelerle sınırlı olmadığından Karadeniz’in yeşil doğasını da seyahatiniz esnasında yakından keşfedebilirsiniz.